Introducere » BACANIE » AROY-D Lapte de Cocos BIO 1000 ml
AROY-D Lapte de cocos 19% UHT 1000 ml BIO
Ambalaj tetrapack
Ingrediente: 60% extract din nuca de cocos, apa.
Recomandare: Daca laptele are o consistenta solida, incalziti-l la bain marie pentru 5-10 minute amestecand din cand in cand. Calitatea produsului nu va fi afectata.
Laptele de cocos poate fi folosit in locul smantanii si poate fi folosit si ca inlocuitor pentru ulei.
Informatii nutritionale/100ml produs - Valoare energetica: 185kcal; grasimi 19g din care saturate 17g; glucide 2,0g din care zaharuri 2,0g; proteine 1,6g; sare 0,05g.
Conditii depozitare
A se depozita la loc uscat si racoros, ferit de lumina. Agitati bine inainte de utilizare.
Inainte ca oamenii sa analizeze ce contine, mult inainte de a fi subiect de dezbatere pe blog-uri si argument pentru promotorii unui regim vegan, laptele de cocos era obtinut si folosit in bucatariile din Asia de Sud si Sud-Est, in Oceania si Africa de Est, de unde este originar cocotierul. Initial arborele s-a raspandit natural, nucile fiind purtate de curentii oceanici, gratie fructului bine protejat de o coaja dura si un invelis fibros, rezistent. Ulterior oamenii au descoperit si pretuit nenumaratele intrebuintari si au crescut semnificativ aria de raspandire. In zonele unde este cultivat, din cocotier se foloseste tot: de la radacini si frunze mature pana la muguri, flori si mai ales fructe. Este material de constructii, materie prima pentru diferite obiecte de uz casnic (cosuri, covorase), ingredient de baza in salate (mugurii), bauturi alcoolice (siropul din tulpina crestata a florilor), diferite feluri de mancare: laptele si uleiul extrase din nuca de cocos.
Vedeta este bineinteles fructul, consumat in cele mai variate forme, care astazi este apreciat si cautat pe tot Mapamondul. In zonele unde este indigen este preferata forma proaspata, atat pentru intensitatea aromei cat si pentru prospetimea apei de cocos care este renumita pentru proprietatile hidratante si continutul ridicat de electroliti. Pe distante mari insa fructele ajung cel mai des uscate (forma pe care o gasim in supermarket) sau sub forma derivatelor: ulei de cocos, smantana de cocos, lapte de cocos, lapte de cocos degresat sau apa de cocos (nu este cea pe care o consumam din fructul verde).
Diferenta intre ultimele trei produse o face procentul de grasimi pe care il contin, in nuca de cocos gasim exclusiv grasimi saturate. De altfel, aproape toate caloriile din laptele de cocos neindulcit provin din grasimile continute. Denumirile comerciale variaza destul de mult si pot duce in eroare pe cei care se intalnesc prima data cu aceste produse. Ca proces, obtinerea laptelui de cocos presupune ca peste pulpa macinata/razuita sa se toarne apa fiebinte, dupa care se separa lichidul rezultat. Procesul este aproape intotdeauna repetat pentru a extrage o cantitate cat mai mare de produs. Apa fierbinte lichefiaza grasimile naturale ale nucii de cocos si le separa de partea fibroasa. Astfel, daca se foloseste o cantitate mica de apa in prima etapa, produsul final va fi smantana de cocos (20-40% grasimi), iar daca se opteaza pentru o cantitate mai mare de apa vom obtine laptele de cocos (10-20% grasimi). Apa de cocos are sub 5% grasimi.
Laptele de cocos are cu siguranta un loc asigurat in bucatarie si nu doar acolo. Cele mai frecvente utilizari includ:
Este usor sa integram laptele de cocos in dieta curenta si intre produsele dermo-cosmetice daca ne amintim beneficiile pe care ni le ofera:
Cu atat de multe utilizari si beneficii putem usor concluziona ca laptele de cocos este un aliment minune. Ar fi intr-adevar usor, dar si superficial. Putem spune insa cu toata convingerea ca cei mai multi dintre noi il putem include in alimentatie, ca parte a unei diete variate, si astfel sa ne bucuram de toate beneficiile pe care ni le ofera.