ISTORIA CONSERVELOR ESTE ISTORIA civilizatiei vestice. Acum doua secole, primele conserve erau destinate sustinerii puterilor mondiale in explorarea si... cucerirea lumii. Astazi, fabricarea conservelor este o forta economica majora. Americanii folosesc mai mult de 130 miliarde de conserve pe an.
Conservele au evoluat la fel de repede cu cat cerintele consumatorilor au crescut; fiind intr-o permanenta adaptare, s-au modernizat, dar au pastrat mereu caracteristicile care le dau valoare- protectie si durabilitate. Conservele pastreaza si rezista ca niciun alt ambalaj existent.
Mai mult de atat, ele ne permit sa ne bucuram, sa savuram lucruri facute in alt loc, chiar timp, pe care in alt mod nu le-am putea incerca niciodata. Fructele exotice sau produsele de extrasezon sunt doar inceputul a ceea ce ne este acum la indemana. Ajutoarele de mancare ajung in tarile din lumea a treia, plasma sanguina salveaza soldati raniti si o multitudine de produse de uz casnic sunt pastrate in siguranta, multumita utilitatii conservelor.
Fara a exagera, conservele au avut un rol esential in ridicarea standardului de viata de care ne bucuram acum facand produsele pe care ni le dorim mai ieftine, mai sigure, mai usoare, gata mai repede, mai accesibile.
Cercetarea si continua imbunatatire garanteaza ca in mod constant CONSERVA va ramane „eroul necesar dar nevazut” al traiului contemporan.
Trupele lui NAPOLEON erau decimate mai mult de foame decat de lupta in timpul expansiunii coloniale a Frantei. Mancarea trebuia pastrata nealterata si carata pe distante foarte lungi, perioade mari de timp, asa ca Napoleon a oferit o recompensa pentru cel care ii putea oferi o solutie. Nicolas Appert, „tatal conservelor” a primit 12.000 de franci de la guvernul francez pentru ideea sterilizarii hranei. El a descoperit ca mancarea se poate pastra o perioada lunga de timp in bune conditii daca este incalzita in recipiente inchise ermetic. 1809 a fost momentul care a marcat nasterea industriei conservelor.
Initial alimentele erau pastrate in recipiente de sticla pana in 1818, cand Peter Durand a inceput sa foloseasca recipientele din tabla, care erau mai rezistente , protejau alimentele de efectele nedorite ale soarelui, deci preveneau pierderea continutului de vitamine.
Intre 1864 si 1920 industria conservelor a cunoscut o dezvoltare rapida. Initial a existat ca o industrie manufacturiera pentru o lunga perioada de timp, insa cererea tot mai mare a determinat aparitia automatizarii si a mai multor intreprinderi.
In Spania, anul 1873 a insemnat aparitia a „Palacio de Oriente”, fondata de Antonio Alonso sub numele de Conservas Antonio Alonso, care a dat un impuls puternic industriei spaniole deja existente la acel timp.
Au ales ca piata de desfacere externa in special Franta si Belgia si de aceea prima lor denumire a fost Palais d’Orient, cu care au fost foarte bine primiti in 1922 la Targul International de la Bruxelles.
Palacio de Oriente este cel mai vechi producator de conserve din peste si fructe de mare din Spania. Cele doua fabrici ale companiei totalizeaza o suprafata de peste 8000 mp. Intr-una din fabrici in 2011 a fost un incendiu puternic , care a distrus intreaga cladire, asa ca au renovat si modernizat fabrica, avand acum cele mai moderne procese de productie.
Va invitam sa degustati conservele celui mai vechi producator din Spania – Palacio de Oriente - din MAGAZINUL NOSTRU , alaturi de conservele multor altor producatori. Veti regasi aici conserve de Ton, midii, sardine si calamar, diverse sortimente: cu ulei de masline, sos mojo ori salsa sau cu ulei vegetal.