CONTACT
PROMOŢIE
Introducere » TON
Tonul este un peste rapitor care apartine familiei Scombridae. Traieste in ape sarate si calde si este un foarte bun inotator, unele specii putand atinge viteze de 70km/h. In functie de specie, tonul variaza semnificativ ca dimensiune, durata de viata, culoare si gust al carnii.
Zonele de pescuit pentru ton sunt reprezentate de Oceanul Indian, Atlantic si Pacific.
Exista numeroase specii de ton, cele mai importante din punct de vedere comercial sunt insa Albacore, Yellowfinn si Skipjack. Aceste trei varietati de ton sunt cele mai utilizate in conserve.
Din punct de vedere nutritiv, tonul este sarac in grasimi saturate si reprezinta o sursa valoroasa de proteine de buna calitate, seleniu (foarte bune proprietati antioxidante), fosfor, acizi grasi omega 3, vitamina A, B3 si B12.
Carnea are o aroma placuta si un gust neutru de aceea tonul este preferat si de cei care nu consuma in general peste datorita gustului specific prea pronuntat
Cele mai intalnite specii de ton sunt :
1.Tonul Albacore (Thunnus Alalunga) este o varietate de ton mediu ca dimensiune si durata de viata relativ la restul speciilor. Carnea are un gust delicat si o culoare foarte deschisa.
Bonito del Norte se refera la tonul din specia albacore pescuit in timpul lunilor de vara in golful Biscaya din nordul regiunii Cantabria, Spania.
Bonito del Norte este conservat in cel mai bun ulei de masline pentru a-i imbogati gustul si a-i pune in valoare textura.
Bonito del Norte se traduce prin „frumusetea nordului”; denumirea reflecta calitatea exceptionala a acestei varietati si aprecierea locuitorilor din Cantabria pentru carnea delicata si gustul sau fin.
Incercati-l simplu pe o felie de paine prajita alaturi de un pahar de vin alb si savurati aceasta delicatesa a bucatariei spaniole.
2. Tonul Yellowfin (Thunnus Albacares) este o varietate de ton pescuita in special in apele tropicale si ecuatoriale; denumirea yellowfinn – „inotatoare galbena” – reflecta aspectul pestelui, caracterizat de aripioare dorsale de culoare galben intens.
Carnea sa are o textura ferma iar culoarea (conservata) este brun deschis, mai inchisa decat a tonului albacore. Are o aroma delicata si este foarte versatil, putand fi utilizat in preparate variate: salate, paste, tarte sarate. Ca si pret se situeaza la nivel mediu intre speciile Albacore si Skipjack.
3. Tonul Skipjack (Katsuwonus pelamis) este cea mai populara varietate de ton ca utilizare si volum(70% din totalul capturii) iar pretul este cel mai accesibil in comparatie cu restul speciilor. Denumirea de Skipjack indica preferinta acestei specii pentru apele de suprafata unde miscarile rapide ale pestilor dau impresia de salturi prin apa (prefixul„skip” din denumire se traduce prin a sari).
Skipjack este pescuit in special in apele tropicale si este mic ca dimensiuni in comparatie cu speciile Albacore si Yellowfinn.
Aroma este placuta, carnea conservata are o culoare cenusie deschisa, textura este ferma.