Ficatul de cod

14.05.2018

Ficatul de cod

Supranumit „foie gras oceanic” datorita texturii sale untoase , ficatul de cod nu este doar gustos ci si foarte sanatos ,fiind o sursa naturala ideala de proteine de foarte buna calitate, acizi grasi Omega 3 si vitamine ( A, D si E ).

   Supranumit „foie gras oceanic” datorita texturii sale untoase , ficatul de cod nu este doar gustos ci si foarte sanatos ,fiind o sursa naturala ideala de proteine de foarte buna calitate, acizi grasi Omega 3 si  vitamine ( A, D si E ).

   Cei mari mari producatori de ficat de cod sunt Islanda, Norvegia si America de Nord.

   Ficatul de cod din Islanda provine din cod salbatic prins in Nordul Oceanului Atlantic, in largul coastelor Islandei. Apele islandeze sunt reci si curate,fiind nepoluate datorita curentilor oceanici si a distantei mari fata de tarile industrializate. Studiile stiintifice arata ca pestele din zona Islandei este cvasi lipsit de dioxine si metale grele datorita mediului curat in care traieste, ceea ce il face extem de sanatos si plin de nutrienti benefici.

   Conform standardelor Uniuniiu Europene, dioxinele din carnea de peste nu trebuie sa depaseasca 4 picograme la 1 gram carne ( 1 picogram este a trilioana parte dintr-un gram ). Pestele islandez contine doar 0,01% din cantitatea permisa de Uniunea Europeana.

 

   Ficatul de cod este ideal pentru aperitive si salate.

   Nutrientii, vitaminele si acizii grasi esentiali pentru care este recunoscut ficatul de cod se regasesc atat in ficatul de cod consumat ca atare proaspat sau la conserva, cat si in uleiul de ficat de cod din conserva sau din suplimentele alimentare.  In timpul procesului de sterilizare a conservei, ficatul de cod elibereaza uleiul de ficat de cod, care se gaseste pe piata si ca supliment alimentar sub forma capsulelor de ulei de ficat de cod sau in diverse alte  recipiente. In cazul conservelor, consumul uleiului de ficat de cod din conserva este recomandat atat adultilor , cat si copiilor fie sub forma unui sos preparat cu ajutorul lui sau pur si simplu cu lingurita.asadar, nu risipiti uleiul ramas in conserva dupa consumarea ficatului din conserva pentru ca acest ulei nu este unul adaugat, ci provine tot din ficatul de cod in urma temperaturilor ridicate la care este expus in timpul procesului de sterilizare.

   Se recomanda ca inainte de utilizare sa pastrati conserva la frigider pentru macar o ora.

 

Beneficii pentru sanatate :

 

   Ficatul de cod este o sursa ideala de vitamine A, D si E, care sunt foarte necesare pentru a asigura dezvoltarea normala a oaselor si a dintilor, precum si pentru sanatatea ochilor, cumuland efectele benefice ale acestor vitamine cu ale acizilor grasi Omega-3.

   Datorita continutului ridicat de vitamina E, uleiul din ficat de cod are un rol deosebit in diminuarea riscurilor aparitiei bolilor de inima si mentinerea sanatatii vaselor de sange. Mai mult, vitaminele A si D din uleiul din ficat de cod contribuie si la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos, in special in cazul copiilor aflati inca in crestere. Vitamina D, care joaca un rol crucial in combaterea rahitismului contribuie si la functionarea in conditii optime a sistemului imunitar.

   Administrarea uleiului de ficat de cod la copii, ajuta la dezvoltarea creierului, a retinei si, cel mai important, ajuta la dezvoltarea functiei cognitive , usureaza eruptia dintilor si formarea sanatoasa a oaselor, imbunatateste vederea, favorizand o dezvoltare armonioasa, viguroasa a intregului organism.

   Omega 3 cuprinde trei tipuri de acizi grasi esentiali:

  • Cu lant molecular lung: EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), ce provin din pesti oceanici si crustacee.
  • Cu lant molecular scurt: ALA (acid alfa-linolenic), ce se regaseste doar in plante (ulei de in). Desi ALA au beneficii pentru organism, EPA si DHA sunt superiori, concentratia fiind diferita pe unitate consumata.

   EPA (acid eicosapentaenoic) este precursor al anumitor eicosanoizi, clasa de substante ce regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.

   DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras Omega-3 cu lant lung, ce se regaseste in cantitati mari la nivelul creierului, mai exact in compozitia acelor structuri care sunt implicate in realizarea sinapselor. Creierul este compus in procent de 60% din grasimi, 30% dintre acestea fiind DHA. Asadar, un aport de DHA este important pentru mentinerea structurii normale a membranelor neuronale si functionarea optima a sinapselor.

   Totodata, el se gaseste si in inima si ochi, fiind astfel evidenta importanta includerii lui in alimentatie si beneficiile lui asupra acestor organe.

   Omega-3 ( DHA si EPA ) nu pot fi produsi de organismul uman, de aceea ei trebuie suplimentati prin dieta .Uleiul din ficat de cod este o sursa buna de acizi grasi polinesaturati Omega-3, DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapentaenoic), care s-a dovedit ca joaca un rol important in:

  • evitarea bolilor de inima si a aritmiilor, imbunatatirea circulatiei cardiovasculare
  • prevenirea si tratarea diabetului
  • scaderea nivelelor trigliceridelor, hipertensiunii si colesterolului;
  • mentinerea sanatatii articulatiilor,
  • starea de bine a creierului, combaterea depresiei, ADHD etc.
  • buna functionare a organismului si cresterea imunitatii si a vitalitatii.
  • Mentinerea sanatatii sistemului osos si prevenirea fracturilor si a osteoporozei prin grasimile bune care ajuta la cresterea densitatii oaselor
  • Mentinerea sanatatii ochilor prin cresteriea aportului de Omega 3. DHA in mod special contribuie la dezvoltarea sanatoasa a vederii si ochilor in cazul copiilor. In cazul adultilor, Omega 3 ajuta la prevenirea bolilor degenerative de la nivelul ochilor - degenerare maculara sau cataracta
  • Tratarea depresiei

   Acizii grasi Omega-3 sunt foarte importanti pentru oamenii de toate varstele, dar in mod special pentru copii si seniori.

   Cercetarile efectuate de specialisti au stabilit ca organismul uman are o mare nevoie de acizi grasi Omega-3, care se regasesc in cca 60% din lipidele din creier, in retina, precum si in membranele tuturor celulelor, pe care le mentin flexibile si permeabile.

 

In magazinul Foodville gasiti ficat de cod in ulei propriu, captura Islanda si Danemarca:

- Ficat de cod FOODVILLE, produs in Islanda,

- Ficat de cod in ulei propriu DIAMIR, produs in Spania.

- Ficat de cod in ulei propriu Bornholms, produs in Danemarca

- Ficat de cod in ulei propriu cu lamaie, Bornholms, produs in Danemarca.

NmVjM